1 Ekim 2010 Cuma

1001 icat sergisi, Sultanahmet

Binbir İcat Sergisi, Avrupa’nın "karanlık çağ"ında Altın Çağı’nı yaşayan İslam coğrafyasındaki bilimsel ve teknolojik ilerlemeyi gözler önüne seriyor.
Sergi, yıllarca yok sayılan ya da başkalarına aitmiş gibi gösterilen bazı icatların aslında çok daha önce İslam bilginlerince keşfedildiğini ortaya koyuyor.
Londra’da 400 binden fazla kişinin ziyaret ettiği "Binbir İcat" isimli sergi Bilim, Teknoloji ve Medeniyet Vakfı’nca İstanbul’a getirildi.
İslam coğrafyasındaki bilim adamlarının, evimizdeki kahveden uzaydaki en uzak galaksiye kadar medeniyete yaptığı katkılar, Binbir İcat sergisinde yer alıyor.
İlk Kez Roketle Gökyüzüne Yükselme Denemesi Lagari Hasan Çelebi’den
Lagari Hasan Çelebi ilk kez roketle gökyüzüne yükselme denemesi yapan Müslüman bilim adamı.
Bilim, Teknoloji ve Medeniyet Vakfı Türkiye Temsilcisi Prof. Salim Aydüz, bu ilk roket denemesini şöyle anlatıyor:
"Bu uygulamada, Sultanın huzuruna geliyor. Çelebi sırtına barutları bağlamış ve ateşlemeden önce Sultan’a diyor ki, ’Sultanım ben gökyüzüne Hazreti İsa’nın yanına gideceğim. Sizin selamınızı ileteceğim’ diyor ve barutları ateşleyip 69 metre yukarıya çıktıktan sonra kanatları kullanaraktan güvenli şekilde denize iniyor."
Bilimadamları, Mimari ve Mühendislik Çalışmalara da İmza Attılar
Bilimadamları, yalnızca gökyüzü veya tıpla ilgilenmeyip aynı zamanda mimari ve mühendislik çalışmalarıyla da pek çok gelişmeye zemin hazırlamış. Prof. Salim Aydüz, bu konuda da şu örneği veriyor:
"İspanya’nın Granada şehrinde 14. yüzyılda Sultan 5. Muhammed El Hamra Sarayı’nın bahçesindeki aslanlı bahçe ortasındaki havuz, aynı zamanda mimarisiyle astronomiyi birleştiren bir çalışmadır. 12 aslan bulunmaktadır ve her bir saat başı bir aslanın ağzından su akmaya başlamaktadır"
El Ceziri’nin Filli Su Saati
El Ceziri endüstri devriminde önemli yer tutan pistonu ilk yapan kişi olmakla kalmıyor, filli su saati adlı şaheseriyle de tüm dünyaca tanınıyor. Prof. Salim Aydüz, El Ceziri’nin bu eserini şu sözlerle anlatıyor:
"Bu filin karnında bir su haznesi bulunmaktadır. Su haznesinin içerisinde altı delik bir kap vardır. Ucunda bir ip bulunan bu kap yavaş yavaş suyun içine batmakta ve suya battıkça ip yukardaki katibin kollarını hareket ettirmekte ve katibin kolları hareket edince yukardaki kartalın ağzından küçük bir top ejderin ağzına düşmekte ve ejder yavaş yavaş eğilerekten bu topu aşağıda bulunan vazonun içerisine bırakmakta ve vazonun içerisinden tekrar filin karnına geçmekte ve bu hareket yarım saatte bir tekrarlanaraktan yarım saatte bir çalışmaktadır."

                 Sıranın çok uzun göründüğüne bakmayın 15 dakikada bir gruplar halinde içeri alınıyor.


                         Filli su saati.



Sergi 5 Ekim’e kadar ücretsiz gezilebilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güzel yorumlarınızı bekliyorum

Related Posts with Thumbnails