Sümela Manastırını iki kere ziyaret etme şansı yakaladım . En son ziyaretim ya 2007 yılı idi ya da 2008 tam olarak hatırlamıyorum. Yani yayınladığım fotoğraflar aslında bayaa eski, ama sizinle paylaşmak ve bilgi vermek istedim.
İki defa gittim dedim ya, her defasında şaşırdım , nasıl bir güç, fikir, ve emek ki yıllar önce dağları oyup böyle bir yapı oluşturmuşlar.
Sümela Manastırı yoluna ilk ulaştığınızda, karadenizin büyülü doğası sizi cezbediyor.
Arabayı bir noktada bırakıp orman yolundan yürümeye başlıyorsunuz. Yaşlı ağaç kökleri bütün patikayı kaplamış size görsel bir şölen hazırlamış. Aşağıdan yukarı baktığınızla o muhteşem yapıyı görüyorsunuz.
Şaşkınlık ve hayranlık duyguları birbirine karışıyor.
Yukarı çıktıkça bulutlara daha çok yaklaşıyorsunuz hafif bir yağmur çiseliyor. Toprak kokusu çam kokuları ciğerlerinizi sarıyor.
Upuzun bir merdiven çıktıktan sonra gişeye ulaşıyorsunuz. Çeşitli ülkelerden gelen turistler sürekli fotoğraf çekiyorlar. İçeride görülebilen pek de bir şey bırakmamışlar aslında tüm duvarlar restore edilmiş ama buram buram "ben yeni yapıldım "diyor.
Hem şanslıyız hem değiliz aslında. Şanslıyız çünkü böyle bir yapı bizim ülkemizde yapılmış ve günümüze kadar gelmiş. şansızız çünkü ülkemizde tarihe saygısı olmayan o kadar çok insan var . ve bu insanlar bu yapıyı katletmişler , mahvetmişler. Tüm insan figürlerinin yüzleri oyulmuş. Resimlere isimler kazınmış.
Sağ taraflarda Boş odalar var, camından uzanıp aşağı baktığınızda bu muhteşem manzara karşılıyor sizi.
Bulutlu bir Karadeniz Manzarası daha;
Sümela Manastırına bir kere daha bu sefer eşimle gitmek istiyorum. Seneye yaza planlarımın arasında .
Muhteşem bir yer gerçekten,hatta sanırım sizin gittiğiniz dönemde restorasyon çalışması varmış,şuan daha düzgün bir görünümde canım,yapının güzelliği bir yana doğa müthiş zaten Karadeniz'de.Çok keyifli günler geçirdik...
YanıtlaSilen çok görmek istediğim yerlerden birisi ve özellikle karadenize gitmek istiyorum annemle beraber.
YanıtlaSil"Aktüel Moda, umarım bu halinden daha iyi olmuştur. Ben zaten Karadenizli olduğum için ayrı bir seviyorum oraları.
YanıtlaSil"Çeyiz Kızı, tavsiye ederim canım güzel bir karadeniz turu yapın
Süpermiş. Bayıldım Karadeniz başka güzel.Harikaymış
YanıtlaSilYıllar yıllar önce Ayder yaylalarına gitmiştim bir yaz. Oradan da Buraya bir günlük tur vardı ama benim acil dönmem gerektiği için gidememeiştim. İçimde kalmıştı.. Bir daha da fırsatını bulamadım. KAradenizin yeşili resmen insanın beynini boşaltıyor ve hiçbirşey düşünemez oluyorsunuz orada. Çok güzel...
YanıtlaSilcanımmmm memleketim benimm! nası özledim
YanıtlaSil"suhuba , evet tatlım doğası bir harika.
YanıtlaSil"Cafenohut, inşallah yeniden gitme fırsatı yakalarsın canım, inanıyorum ki çok güzel kareler yakalarsın.
"Zeynep, :;)) bende karadenizliyim :)
O diyar benim memleketim...Ama şu fresklere çizilenleri görünce tabi benim memleketimin insanı demeye dilim varmıyor. Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...
YanıtlaSilçok güzel bir yer. ama tarihi değerlerine bu kadar hoyratça davranan başka bir millet yoktur sanırım. niye böyleyiz, çözemiyorum bir türlü. 2004 te ve 2008 de olmak üzere 2 kez gittim. ilkinde çok şaşırmıştım o yüzü oyulmuş gravürlere, duvarlara yazılmış aşk ilanlarına, tarihlere vs. İkinci gidişimde bu tip şeylerin arttığını görüp daha çok şaşırmıştım.
YanıtlaSilçok klasik olacak ama elalem 50 yıllık bile olmayan bahçeyi çevirip gezdiriyor turistlere, gözü gibi bakıyor ve bunu bir kazanç kapısı haline getiriyor. bizim yaptığımıza bak. bu yıla kadar bize rağmen ayakta duruyor sumela :)
http://bakimliyimbakimlisinbakimli.blogspot.com/
" Leylacım, gerçekten de öyle insanın içi burkuluyor.
YanıtlaSil"Gamzecim, çok çok haklısın canım, böyle tarihi bir değerin bu hale gelmesi çok üzücü :(